|
|
|
...
Hozzávalók:
8 főtt tojás,
2 főtt burgonya,
1 közepes lilahagyma
1 kisebb kígyóuborka,
1 húsos,
piros kaliforniai paprika
Az öntethez:
7 evőkanál majonéz,
2,5 dl joghurt
1 kiskanál citromlé,
só,
őrölt bors,
mustár
1 evőkanál currypor,
fél csokor petrezselyem
A díszítéshe... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 csésze liszt,
2 teáskanál sütőpor,
2 tojás,
l csomag vaníliás cukor,
fél csésze margarin,
fél csésze narancslé,
2 kanál fahéjas cukor.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a többi alkotórészt, a fahéjas cukor kivételével, jól összegyúrjuk és egy órán át pihentetjük. A tésztát négy részre osztj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
2 pulykacomb, 2 ek. olaj, 2 fej hagyma, 1 ek. erős pirospaprika, 1 ek. paradicsomsűrítmény, 7,5 dl tyúkhúsleves, 1 erős pepperoni, fél citrom héja, 2 gerezd fokhagyma, só és bors, 4 ek. tejföl, 1 ek. liszt, 0,5 dl tejszín, 2 nagy paradicsom, petrezselyem zöldje meghinteni.
A pulykacombot megmossuk, szárazra itatjuk, lefejtjük a csont... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1, 2 dl víz, 1 csipet só. A töltelékhez: 30 tonhal, 1-2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 1 teáskanál kakukkfű, csipet fehér bors, 16 frissen főzött vagy konzerv articsókaszív, 2 evőkanál kapribogyó, 5 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl.
Elkészítése:
|... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1,5 dl tej, 2 db tojás, 3 dkg vaj, 8 teáskanál méz, só.
A töltelékhez: 6 db sárga húsú nektarin, 60 dkg lágy sajt, 8 dkg piskótamorzsa, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg vaj, 4 dkg gyalult mandula, 1,5 dl narancslé, 2 evőkanál baracklikőr.
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a cukorral, tej... |
|
|
|
|
|
|
|
Ha egy gyermek, főként éjszaka, gyakran vakargatja a hátsóját, fennáll a gyanúja annak, hogy férges; ilyenkor minél előbb meg kell kezdeni a gyógyítást
A leggyakoribb fertőzést a cérnagiliszták (oxyuris), a szalagférgek (taeniák) és az orsóférgek (ascaris) okozzák. Más féregfajtákat ,,szuvenírként" hozunk magunkkal a nyaralásból, ezekről nem szólunk részletese... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 4 db banán, 12 vékony szelet baconszalonna, 6 db csirkemáj, 2 db alma, olaj
A csirkemájakat leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük róluk a nedvességet. A májakat kettévesszük, és egyenként betekerjük a szalonnaszeletekbe. A banánokat meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. Az almákat negyedeljük, kimagozzuk, majd a gerezdeket keresztben megfelezzük. Az alapanyagokat... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 2 × 7,5 dkg vaj
• 5 körte
• 2 evőkanál calvados
• 18 dkg cukor
• 1 citrom leve
• 1 tasak vaníliás cukor
• 4 tojás
• 2,5 dl tej
• fél dl tejszín
• 1 evőkanál keményítő
• 4 szem fekete bors
• 4 szem piros bor... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos croasson
Hozzávalók:
Tészta:
1 evőkanál sót kikeverünk 1 rámával habosra.
70 dkg liszt,
1 kefír,
1 dl étolaj,
2 egész tojás,
1 1/2 dl cukrozott tej,
5 dkg élesztő,
a tésztába nem kell só.
Elkészítés:
Összeállítjuk a tésztát az alapanyagokból. 8 cipót csinálunk belőle, é... |
|
|
|
|
|
|
|
Barackos kacsasült
Hozzávalók:
1 konyhakész kacsa
1 dkg vaj
15 dkg aszalt őszibarack
2 ág kakukkfű
2,5 dkg gyömbér
1,25 dl baracklikőr
2 evőkanál szójaszósz
2 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1,25 dl húsleves
2 póréhagyma
só, bors, curr... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéshústekercsek grillezett paprikával
A szószhoz:
185 ml marhahúsleves
2 teáskanál szójaszósz
2 evőkanál vörösbor
2 teáskanál magos mustár
2 teáskanál kukoricaliszt
1 piros húsú paprika
4 × 150 g sovány sertéscombszelet
90 g ricotta
2 újhagyma,... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöldséges brokkoli leves sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg brokkoli,
1 zöldségleveskocka,
1 nagyobb sárgarépa
5 dkg póréhagyma,
3 evőkanál olaj (lehet olíva is),
2 csipet őrölt szerecsendió,
1 evőkanál vágott petrezselyem
... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
fél kg liszt
3 dl tej
1 dl olaj
fél evőkanál só
1 tojás a kenéshez
Elkészítés: fél dl tejben pici cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet a tejjel, az olajjal, a sóval, a fel... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
fél kg liszt
3 dl tej
1 dl olaj
fél evőkanál só
1 tojás a kenéshez
Elkészítés: fél dl tejben pici cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet a tejjel, az olajjal, a sóval, a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. 45 percig pihentetjük.
3 gombócot csinálunk és egyenként vékonyra nyújtjuk. A k... |
|
|
|
|
|
|
|
Tésztatál húsgolyókkal
Hozzávalók (4 személyre)
1 fej fokhagyma
1 közepes póréhagyma
25 dkg sárgarépa
25 dkg gomba
4 ek. olaj
1 dl fehérbor
1,5 dl húsleves kockából
2,5 dl tejszín
25 dkg spagetti, vagy makaróni, esetleg hosszúmetélt
60 dk... |
|
|
|
|
|
|
|
Grillezett zöldségek
Hozzávalók 4 személyre:
4 csokor újhagyma
2 közepes cukkini (kb. 30 dkg)
2 alma
4 paradicsom
6 evőkanál olaj
3 evőkanál citromlé
6 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál kakukkfű
Előkészítés:
A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk. A vast... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tésztatál húsgolyókkal
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes póréhagyma
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg gomba
- 4 ek. olaj
- 1 dl fehérbor
- 1,5 dl húsleves kockából
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg spagetti, vagy makaróni, esetleg hosszúmetélt
- 60 dkg darált hús - szárnyasból
- 2 tojás
- 3 e... |
|
|
|
|
|
|
|
Betyár csirke
Hozzávalók
- 1 db sütni való csirke,
- 2 db hagyma,
- 4 db újhagyma,
- 1 db póréhagyma
- 1 db piros húsú paprika,
- 1 db sárga húsú paprika,
- 3 evőkanál olaj,... |
|
|
|
|
|
|
|
Csokoládés-sárgabarackos süti
Hozzávalók:
150g vaj,
150g cukor,
150g liszt,
150g olvasztott csokoládé/főzni való/,
4 tojás szétválasztva,
4ek.rum,
1vanil.cukor,
1tk.sütőpor,
kb.500g sárgabarack/v.más gyümölcs/.
Elkészítés:
Barackokat negyedeljük fel. Vajat, cukrot, van.cukrot, csokolá... |
|
|
|
|
|
|
|
Mákos körtetorta karamellöntettel
Hozzávalók - az omlós tésztához:
15 dkg liszt, 1 db tojás, 5 dkg porcukor, 1 rúd vaníliavelő, 10 dkg vaj, liszt a szóráshoz, só; a töltelékhez: 7 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 5 dkg natúr marcipán, 1 tojás, 1 dl tejszín, 1 tk. reszelt citromhéj; a mártáshoz: 10 dkg cukor, 2 ek. méz, 10 dkg vaj, 1 ek. rum; a betéthez: 60 ... |
|
|
|
|
|